March 19, 2018

Eggplant Chermoula


Many of us has no clue about word "Chermoula". It's North-African spice paste, which can  be used as a rub or seasoning. Sabrina uses some spices to imitate chermoula and result is absolutely tasty and addictive.  Recipe comes from award-winning "Persiana" book by Sabrina Ghayour. The book was a winner of The Observer’s "FoodMonthly" award in 2014.


Eggplant Chermoula

serves 6 as part of mezze

olive oil
2 eggplants, trimmed and cut into 1-inch (2.5-sm)
sea salt
1/2 a large onion (1 small), thinly sliced
3 garlic cloves, crushed into a paste
1 tsp of ground cumin
1tsp of sweet paprika
1/2 tsp of ground cinnamon
1/2 red pepper, cut into thin strips
handful of raisins/sultanas
1 (14 oz - 400g) tin of chopped tomatoes
3 tbsp of red wine vinegar
2 tsp of caster sugar
2 tbsp of clear runny honey

Heat a good glug of olive oil in a saucepan over medium heat, then add the eggplant and saute until golden brown. Season with salt. Remove the eggplant from the pan and set aside.

Put the pan back on the heat and reduce the temperature. Add the sliced onions and cook slowly to caramelise. As they start to brown add the garlic paste, cumin, cinnamon and paprika. Stir to combine, and then add the pepper.

Cook out until the peppers have softened, and then add the raisins and season with a little more salt. Cook for another 5 minutes before adding the tin of tomatoes. When the mixture begins to simmer add the vinegar, sugar and honey.

Increase the temperature to high and cook for a minute or two, stirring continually to ensure the mixture does not burn or stick. Then reduce the heat again. Using a potato masher, lightly mash the mixture and stir to ensure that everything it evenly cooked.

Add the cooked eggplant and cook for about 8 minutes over a low heat. (I added more salt and a dash of garlic-chile paste). Then turn off the heat, leaving the pan on the hob to cool slightly. Serve warm with Eastern style bread. I served with yougurt and pita bread.

Конечно большинство русско-язычных читателей ничего не знает о Charmoula. Это паста из специй, которая используется для запекания мяса, птицы и овощей в Северной Африке. Автор рецепта использует специи, популярные во всем мире, чтобы симитировать Charmoula. Этот рецепт я нашла в книге, которая получила награду британской газеты "The Observer" в 2014 году. Блюдо прекрасно сочетается с йогуртом и питой или теплым вареным рисом.


Баклажан "Chermoula"

На 6 порций

оливковое масло
2 баклажана, срезать концы и нарезать на средние кубики
морская соль
1/2 большой головки лука (1 маленький), тонко нарезанного
3 зубчика чеснока, измельченных в пасту
1 ч.л. тмина
1 см сладкого паприки
1/2 ч.л. молотой корицы
1/2 красного перца, разрезанного на тонкие полоски
горстка изюма, предварительно замоченного в горячей воде
1 (14 унций - 400 г) банка консервированных нарезанных помидоров
3 ст.л. красного уксуса
2 ч.л. сахара
2 столовые ложки чистого жидкого меда

На среднем огне нагреть несколько столовых ложек оливкового масла, затем добавить нарезанный баклажан и тушить до золотистого цвета. Приправить солью и добавлять масло по необходимости. Выложить готовый баклажан в пустую посуду и отставить.

Поставить сковороду обратно на огонь и уменьшить температуру. Добавить нарезанный лук и медленно тушить лук до появлeния коричневого цвета. Добавить чесночную пасту, тмин, корицу и паприку. Все перемешать, а затем добавить нарезанный перец.

Тушить до того момента пока перец станет мягким, а затем добавить отжатый изюм и немного соли. Готовить еще 5 минут, прежде чем добавить помидоры. Затем добавить уксус, сахар и мед.

Увеличить температуру и тушить в течение минуты или двух, постоянно помешивая, чтобы смесь не пригорела или не прилипала. Затем снова уменьшите температуру. Используя картофелемялку измельчить смесь на сковороде в пюре.

Добавить приготовленный баклажан и тушить около 8 минут на медленном огне (Я добавила немного соли и чуть-чуть garlic-chili paste). Затем выключить огонь и оставить сковороду на варочной панели на несколько минут. Подавать с лавашем, питом и йогуртом. Прекрасно сочетается с приготовленным рисом.


Recipe comes from award-winning "Persiana" book by Sabrina Ghayour. The book was a winner of The Observer’s "FoodMonthly" award in 2014.

No comments: