March 08, 2018

Lemon Roasted Potatoes With Smoked Paprika and Rosemary


Make 4 servings

2 lemons
2 pounds large Yukon Gold potatoes (about 3), scrubbed and cut lengthwise into eighths (I used medium size red potatoes)
¼ cup olive oil
1 teaspoon smoked paprika
Kosher salt
Freshly ground pepper
4 sprigs rosemary or thyme
¼ cup parsley, coarsely chopped

Heat oven to 425 degrees. Cut one lemon into quarters and set aside. Slice remaining lemon about 1/4-inch thick and remove all seeds.

Place sliced lemon on a rimmed sheet tray along with potatoes, olive oil and paprika, and mix together with clean hands. Arrange in a single layer and season with salt and pepper. Scatter rosemary in and around potatoes.

Place in oven and roast, rotating sheet tray once and flipping potatoes as needed, until potatoes are golden brown, crisped and completely tender, 35 to 40 minutes.

Remove from oven and transfer everything to a large serving platter. Top with parsley and serve with lemon quarters for squeezing alongside.


Печеный картофель с лимоном, паприкой и розмарином

На 4 порции

2 лимона
1 кг крупного картофеля Yukon Gold, разрезанного по длине на восемь равных частей. Картофель хорошо помыть перед тем как нарезать (Я использовала красный картофель среднего размера)
¼ чашки оливкового масла
1 чайная ложка копченой паприки
Кошерная соль по вкусу
Свежий молотый перец по вкусу
4 веточки розмарина или тимьяна
¼ чашки петрушки, крупно нарезанной

Нагреть духовку до 425 Фаренгейтов (около 200Ц). Выстелить деко пергаментной бумагой.

Разрезать один лимон на четвертинки и отложить. Нарезать оставшийся лимон толщиной около 1/4 дюйма и удалить все семена.

Выложить нарезанный лимон, картофель, побрызгать оливковым маслом. Посыпать паприкой, солью и перцем. Чистыми руками все перемешать на приготовленной дечке и выложить равным слоем. Выложить веточки розмарина вокруг картофеля.

Запечь в духовке 35 до 40 минут, по необходимости деревянной лопаткой перемешать картофель. Запекать картофель до нежно-золотистого цвета.

Вынуть из духовки и выложить на большое блюдо. Посыпать петрушкой и подать с лимонными четвертинками, которые можно выжать прямо на печеный картофель.


Recipe comes from Cooking NYTimes

No comments: